Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Oι μαμάδες

Δε θα ήταν σωστό να έχουμε ένα blog με μόττο “films you love and your mother hates” χωρίς ούτε μία αναφορά στις μαμάδες, αυτά τα έξοχα πλάσματα που έδωσαν το 50% του DNA τους, μας κουβάλησαν μέσα τους για εννέα μήνες, και μας όπλισαν με παιδεία, χαρακτήρα και πολλά κόμπλεξ για να βγούμε κι εμείς κάποια στιγμή στον κόσμο και να συνεχίσουμε την ένδοξη δυναστεία του ανθρώπινου γένους στον πλανητη Γη, τουλαχιστον μεχρι το 2012.


Υπαρχουν πολλα ειδη μαμάδων, αλλά οι κυριότερες κατηγορίες είναι οι εξής:


1. Η μαμά-ταπεράκι: η κλασική μαμά, που μόλις ήρθες στον κόσμο τα παράτησε όλα κι έγινε άγγελος-προστάτης σου, και πιθανώς να μείνει έτσι μέχρι να φτάσεις στην ηλικία που θα υποφέρεις από τον προστάτη σου (κυριολεκτικά). Συνήθως παντρεύεται μικρή και τριανταφυλλένια (“εγώ άλλον άντρα δε γνώρισα εκτός από τον πατέρα σου”), ασχολείται με τα οικιακά και για αυτό ό,τι αποκλίνει από τα απλά και απτά πράγματα, όπως π.χ. τι φαϊ θα μαγειρέψει και με ποιον τα έφτιαξε πάλι η κόρη της κυρίας Σούλας, τής φαίνεται ΕΞΩΓΗΙΝΟ. Είναι η μαμά που, αν νοιάζεσαι για την ψυχική της υγεία, δε θα την βάλεις να δει καμιά, μα καμιά ταινία από αυτές που θα γράφονται εδώ. Επίσης, είναι μαμά υπό εξαφάνιση, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά στην κοινωνία μας. Μπορείς ήδη να αρχίσεις να πουλάς τα ταπεράκια στο e-bay.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ: Φαϊ. Φαϊ. Πολύ φαϊ. Καθαρά ρούχα. Και φαϊ.

ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ: Τα παραπάνω. Δε λέει να μείνεις στο στάδιο του μπέμπη μέχρι τα 40. Η αιώνια παθητικότητα ραδικιού που έχει όταν ανάβουν τα αίματα στο σπίτι ή γίνεται κάποια σοβαρή

συζήτηση. Επίσης, πότε θα παντρευτείς; Όλοι/ες οι φίλοι/ες σου άνοιξαν σπιτικό. Δε θα δει αυτή εγγονάκι;Πλήρης  στοίχιση


1.b. Η μαμά-ταπεράκι\ ρέκβιεμ: Υποκατηγορία της απλής και καλής μαμάς-ταπεράκι.

Η μαμά αυτή δούλευε παλιά στου Λαμπρόπουλου (νυν νοτος γκαλεριζ) και είχε λαμπρές προοπτικές στο τμήμα καλλυντικών, ώσπου γνώρισε τον «άντρα της ζωης της» -στην πραγματικότητα τον πρώτο που τόλμησε να της την πέσει-και σταμάτησε την καριέρα της γιατί το σόι του γαμπρού θα την χαρακτήριζε πουτανάρα και τσουλα αν συνεχιζε να δουλεύει σ’εκείνο το μπορντέλο με τα φρου-φρου. Με την πάροδο των χρόνων πηρε πολλά κιλά και έχασε τις φίλες της λόγω ανασφάλειας. Αναπολεί συνεχώς το ένδοξο παρελθόν της (;) και δείχνει τις φωτογραφίες της από το γάμο, σχολιάζοντας παράλληλα το πόσο κούκλα ήταν και αναζητώντας επιβεβαίωση ότι ακόμα ειναι γυναικάρα, από το γιο της που μιλάει εκείνη τη στιγμή με τη γκόμενά του ή τρώει μετά από μια δύσκολη μέρα. Και οι 4 tv του σπιτιού είναι μόνιμα ανοιχτές και όταν δεν αποθεώνει το Λαζόπουλο χύνει χολή για τις «τσουλάρες» της σόουμπιζ.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ: Φαινομενικά αξιαγάπητη και δημοφιλέστατη στους φίλους σου. Φαϊ και καθαρά ρούχα συνήθως προβλέπονται.

ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ: Η εμμηνόπαυση εχει πολλαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις πάνω της, ενώ έχει και εργοστασιακό θυρεοειδη, πηγή όλων των προβλημάτων του σύμπαντος. Δεν υπάρχει περίπτωση να σε βοηθήσει σε κάτι ουσιαστικό και μάλλον ο τοίχος θα σου δώσει μεγαλύτερη προσοχή. Ανά 2 δευτερόλεπτα ρωτάει αν πάχυνε και αν έχει πετάξει κατι κάτω απο το μάτι της. Έχει την ικανότητα να πει τη μεγαλύτερη ασυναρτησία την στιγμή που τη ρωτάς αν έχει ζεστό νερό. Είναι παντελώς ακαλλιέργητη και σε ρωτάει συνεχώς αν σου αρέσει η Σακίρα ή η Βανδή.


2.H κουλτουρομαμά: Αυτή η μαμά έχει σπουδάσει, έχει ζήσει ταραγμένα χρόνια, έχει πολιτικοποιηθεί, έχει βγει στους δρόμους θυμωμένη, έχει διαβάσει πολιτική ιστορία και φιλοσοφία, έχει λιώσει σε Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και ό,τι άλλο έντεχνο σε -άκη. Συνήθως πρόκειται για παιδί της μεταπολίτευσης, οπότε η όποια επαναστατική διάθεση που είχε νέα, τώρα συνοψίζεται στο στίχο “περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις”. Όταν ήσουν παιδί σε έσερνε από το ωδείο στο κολυμβητήριο κι από τις ξένες γλώσσες στην κεραμική “για να διευρυνθούν οι ορίζοντες σου” και ποτέ μα ποτέ δε σου απαγόρεψε να διαβάσεις βιβλία από τη βιβλιοθήκη της. Έτσι, στα δώδεκά σου διάβαζες Πασκάλ Μπρυκνέρ και Μαργκερίτ Ντυράς. Και φυσικά, μεγάλωσες με Λιλιπούπολη.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ: Ο παράδεισος του ανθρώπου που ψάχνεται (στα βασικά, τουλάχιστον), και πολύ καλός συζητητής για τα πάντα. Είναι ανεκτική στις εφηβικές σου μαλακίες (“πειραματίσου με τα πάντα εκτός από ναρκωτικά – το σεξ πάντα με προφύλαξη) και δε σε έπρηξε ποτέ για το τι ώρα θα γυρίσεις στο σπίτι.

ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ: Το ιντελεκτουέλ βλέμμα αποδοκιμασίας που ρίχνει όταν σε πιάνει να διαβάζεις επιστημονική φαντασία, να βλέπεις cult ταινίες ή να επιδίδεσαι σε παντός είδους douchebaggery. Καθετί μετά τα ενδοξα 70s δεν αποτελεί εξέλιξη, αλλά επιστροφή στη βαρβαρότητα.


3.Η μαμά-αμφεταμίνη: Τούτη δω η μητέρα είναι επίσης μορφωμένη, κι εκτός από το πτυχίο του πανεπιστημίου έχει και πτυχίο δρομέα. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς όλα πηγαίνουν ρολόι: αυτή πάντα ντυμένη στην τρίχα και με μαλλί κομμωτηρίου, η καριέρα της είναι σε god-level (AD&D edition, παρακαλώ), το σπίτι πάντα στην εντέλεια, έξοδος δυο φορές τη βδομάδα, ταξίδι στο εξωτερικό 3-4 φορές το χρόνο, άντρας, σκύλος και παιδιά, εντάξει. Επίσης, έχει την τάση να ονοματίζει με φράσεις που συνήθως περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια αγγλική λέξη καθετί που κάνει: Το να βγει με συναδέλφους λέγεται “meeting εκτός γραφείου”, η ενασχόληση με την οικογένεια “quality time” και το να πάει κομμωτήριο “χρόνος για τον εαυτό μου”. Ακόμα και το να κάτσει λίγο να χαλαρώσει το λέει “brainstorming”, αν όχι “χάσιμο χρόνου” - έχει ένα θεματάκι με το χρόνο, για αυτό και το organizer είναι ο καλύτερός της φίλος. Γενικά, πρόκειται για τον Drizzt σε θηλυκή βερσιόν και στη δική μας διάσταση.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ: Σε έχει βάλει από μικρό/ή στο νόημα της ζωής, το οποίο υπαγορεύει ευέλικτο δυναμικό. Αν και στην εποχή της, δεν ήταν φτηνό. Πιθανόν να ξέρεις ήδη τρεις γλώσσες και να τέλειωσες το πανεπιστήμιο στην ώρα σου. Και να έχεις και κορμάρα από το τρέξιμο.

ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ: Βγάζει φλύκταινες και μόνο στην ιδέα του ότι εσύ μπορεί να μη θες να κάνεις χίλια πεντακόσια μεταπτυχιακά, ή, ακόμα χειρότερα, ότι μπορείς και είσαι ΤΟΣΟ ΧΑΛΑΡΟΣ. Επίσης, το ότι για να της μιλήσεις λίγο, πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα την ατζέντα της.


4.Η μαμά-ΠήτερΠαν: Αυτή εδώ η μαμά ανατράφηκε ως πριγκίπισσα και ακόμα πιστεύει στα παραμύθια. Είναι ψιλοαλαφροϊσκιωτη εκ πεποιθήσεως, την ελκύει το παράδοξο και θα γίνει η καλύτερη σου φίλη μέχρι να τελειώσεις το νηπιαγωγείο. Μετά, απλά σε ντροπιάζει, γιατί δεν μπορείς να ανεχτείς το γεγονός ότι έξω ο κόσμος καίγεται κι εκείνη ανησυχεί για το βασιλικό που ξέχασε να ποτίσει πάλι. Στα θέματα του σπιτιού, η μαμά-ΠητερΠαν είναι τελείως άμπαλη, με αποτέλεσμα να μεγαλώσεις με ντελίβερυ ή μακαρόνια (στην καλύτερη). Ωστόσο, αυτά τα θεωρεί ανάξια λόγου, γιατί το κυριότερο είναι να υπάρχει αγάπη, με την οποία θα φροντίζει να σε λούζει συστηματικά, ειδικά όταν δε θα το θες. Για αυτή η αγάπη είναι η τρανή απόδειξη του ότι υπάρχει Θεός (έτσι γενικά κι αόριστα) και εσύ το ενστάλαγμά του επί Γης.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ: είναι γλυκιά, απρόβλεπτη, και ίσως η μαμά που θα μπορεί να δει τις περισσότερες ταινίες εδώ.

ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ: Θέλεις μητέρα και όχι Τίνκερμπελ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου